Seks op leeftijd is gezond (en lekker!)

Ouder koppel

Ontdek uit wetenschappelijke studies hoe de frequentie en kwaliteit van seks veranderen naarmate we ouder worden. Leer hoe het seksleven van mensen tussen 45 en 60 jaar bloeit en waarom de kwaliteit van seks verbetert met de leeftijd. Ontdek ook de invloed van gezondheidsfactoren en de vele gezondheidsvoordelen van seks.

Verrassende resultaten onderzoek

Seksueel genot en tevredenheid naarmate we ouder worden: Onderzoek onthult verrassende resultaten

Wist je dat ons seksleven evolueert naarmate we ouder worden? Hoewel de frequentie van seks afneemt, zijn er interessante ontdekkingen gedaan over de kwaliteit en tevredenheid in seksuele relaties naarmate we de leeftijd van 45 tot 60 jaar bereiken. Uit twee studies uitgevoerd door Dr. Holly N. Thomas van de University of Pittsburgh blijkt dat de seksuele ervaring van zowel mannen als vrouwen in deze leeftijdsgroep vaak positiever is dan die van jongere generaties.

Veertig vrouwen 46 – 59

De eerste studie, waarin veertig vrouwen tussen de 46 en 59 persoonlijk werden geïnterviewd over hun tevredenheid, toonde verrassende resultaten. Dr. Thomas had verwacht dat het hebben van seks moeilijker zou zijn naarmate de leeftijd vorderde, maar de vrouwen gaven aan dat de kwaliteit van hun seksleven juist verbeterde naarmate ze ouder werden.

Tweede onderzoek

Een tweede onderzoek, een schriftelijke enquête ingevuld door meer dan 500 vrouwen tussen de 40 en 75, bevestigde deze bevindingen. Daarnaast bleek uit het Durex Sexual Wellbeing Global Survey, een onderzoek onder 26.000 mensen uit 26 landen, dat hoewel seks minder frequent plaatsvindt naarmate men ouder wordt, de kwaliteit ervan toeneemt. Partners nemen meer tijd voor elkaar, waardoor vrijpartijen langer duren en liefdevoller worden.

Naast deze bevindingen tonen de onderzoeken ook veranderingen in de perceptie en praktijk van seks bij oudere mensen. Meer dan 60 procent van de mensen boven de 60 jaar heeft bijvoorbeeld meerdere keren per week seks. Bovendien durven ouderen meer te experimenteren en maken ze vaker gebruik van seksspeeltjes en andere hulpmiddelen om hun seksuele beleving te verrijken.

Gezondheidsproblemen

Hoewel ouder worden gepaard kan gaan met gezondheidsproblemen, zijn er oplossingen beschikbaar die het seksleven positief kunnen beïnvloeden. Vaginale droogheid, een veelvoorkomend probleem bij vrouwen boven de 50, kan bijvoorbeeld eenvoudig worden verlicht met het gebruik van glijmiddel. Mannen kunnen met hun huisarts praten over mogelijke medicijnen voor erectiestoornissen.

Het belang van seks reikt verder dan alleen plezier en intimiteit. Verschillende hormonen worden aangemaakt tijdens seksuele activiteit, wat diverse gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Oxytocine en vasopressine, ook wel bekend als de knuffelhormonen, bevorderen een gevoel van verbondenheid tussen partners en hebben een rustgevend effect dat kan helpen bij het gemakkelijker in slaap vallen na seks. Endorfine fungeert als een natuurlijke pijnstiller, terwijl dopamine een ontspannen gevoel geeft, stress vermindert en depressie tegengaat.

Orgasmes en prostaatkanker

Naast deze hormonale voordelen zijn er nog andere redenen om regelmatig seks te hebben. Voor mannen kan een orgasme bijdragen aan het verminderen van het risico op prostaatkanker. Seks fungeert ook als een natuurlijke anti-histamine en kan helpen bij het bestrijden van astma en hooikoorts. Bovendien kan een half uur seksuele activiteit tot wel 150 kilocalorieën verbranden, wat gunstig is voor gewichtsbeheersing. Regelmatige seks kan ook de bloedcirculatie verbeteren, het risico op hartaanvallen verminderen en zelfs helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk.

SOA’s

Het delen van een intiem moment met een vaste partner vermindert het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Echter, bij seksuele contacten met meerdere partners blijft het belangrijk om condooms te gebruiken om het risico op besmetting te minimaliseren.

Bronnen:

  1. Dr. Holly N. Thomas, University of Pittsburgh
  2. Durex Sexual Wellbeing Global Survey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »