klodder

De kwaliteit van het menselijk sperma holt achteruit, zo meldden deskundigen tegen Nieuwsuur. De oorzaak moet gezocht worden in chemische stoffen in plastic producten, huidsmeerseltjes (scrub) en luchtjes.

De kans dat een eicel bevrucht wordt is nog steeds aanzienlijk met een leger van 50 miljoen

Bijna gehalveerd

Het aantal zaadcellen ging in 50 jaar van gemiddeld 90 miljoen per milliliter naar 50 miljoen. 

”De stoffen zitten in veel plastics, elektronica en cosmetica”, zegt een toxicoloog van de VU. Vooral plasticbakjes voor magnetronmaaltijden zouden een grote boosdoener zijn. Daardoor komen de stoffen volgens toxicoloog Van Duursen ook in het eten terecht. Magnetron dus niet meer gebruiken als je aan het oefenen bent voor een kindje.

Kettingreactie

De hormoonverstorende stoffen zouden zorgen voor een kettingreactie aan negatieve effecten. Hoewel in de EU 5 jaar terug al werd afgesproken dat de chemische stoffen in de ban moeten, is er nog geen regelgeving. Die zou eind vorig jaar komen, maar is door omstandigheden en gedoe binnen de bureaucratie van de EU vertraagd.

Nederland kijkt kat uit de boom

Geen haantje de voorste deze keer voor Nederland en zeker niet het braafste kereltje van de klas. Waar andere landen zelf al nieuwe regels instellen kijkt Nederland de kat uit de boom, zo schrijft Nieuwsuur. Het ministerie voor Volksgezondheid zegt af te wachten om te voorkomen dat er een wirwar aan richtlijnen ontstaat. ”Nederland heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen dat de vertraging zo vee mogelijk wordt beperkt.”

Tendens

Men schat dat het jarenlang mogelijk is met een dalende tendens van 30-50% in de laatste tientallen jaren. De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zouden zijn zijn onder andere:chemische stoffen in het milieu, pesticiden,medicijnen, hormonale behandelingen en stress.

Nog meer invloeden

Andere invloeden die worden vermeld zijn fysieke factoren zoals een te hoge of te lage temperatuur en overmatig alcohol en tabaksgebruik. Daarom is het belangrijk om de levensstijl te veranderen en te proberen om te verminderen of te stoppen met blootstelling aan de bovenstaande factoren om de zaadcelkwaliteit te verbeteren.

Hoe verbeter je op een natuurlijke wijze de kwaliteit van sperma?

  1. Vermijd drugs en alcohol. Drugs en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je sperma minder gezond is.
  2. Neem meer antioxidanten. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals rode bessen, cranberry’s, donkergroene bladgroenten, appels, rauwe noten en pinda’s.
  3. Neem regelmatig suppletie. Suppletie zoals vitamine C, vitamine D, zink en foliumzuur kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je sperma.
  4. Vermijd oververhitting. Katoenen boxershorts en loszittende kleding dragen om ervoor te zorgen dat je testikels koel blijven.
  5. Vermijd stress. Stress remt sperma productie door middel van de interactie met het endocriene systeem.
  6. Eet gezonder. Verminder je inname van verzadigd vet en eet meer voedingsmiddelen die rijk aan eiwitten, vezels en omega-3-vetzuren. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, noten, vis en bonen helpen ook.
  7. Slaap voldoende. Zorg ervoor dat je 8-9 uur per nacht slaapt.
  8. Stop met roken. Roken vermindert de activiteit van sperma-kwaliteit.

Samenstelling sperma

Sperma bestaat uit een mix van spermacellen en vocht. Het vocht wordt uitgescheiden door de klieren in de inscheiding, die voor het grootste deel bestaat uit alkalineproteïnen, fructose, citrines, mineralen, vitamines, steroïdhormonen, enzymen en zuurstof. Het zaad ruikt zoutig of zuurachtig.
Er zijn gemiddeld dus nog maar 50 miljoen spermacellen in een zadlozing. De spermacellen zijn schilddrager en kantelcellen met een voorste uitloper waarmee de cel stuwt. De schilddragercellen bevatten het genetisch materiaal dat de volgende generatie zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »