Profielteksten en foto’s, zo doe je dat

Profielfoto op SDC

Het effectief vormgeven van je profiel op SDC, inclusief de juiste profielfoto’s, is een veelbesproken onderwerp. Het belang van smaak in deze kwestie is onbetwistbaar. Sommige mensen kunnen genieten van meer expliciete foto’s, terwijl anderen de voorkeur geven aan subtielere beelden. Toch blijkt dat de meeste SDC-gebruikers, zowel singles als koppels, bepaalde voorkeuren hebben.

Profielfoto’s: man versus vrouw

Een veelgestelde vraag betreft de discrepantie in de aanwezigheid van foto’s van mannen en vrouwen in profielen van stellen. In het daten met andere stellen betrekken we immers vier mensen. Daarom wordt het op prijs gesteld om foto’s van iedereen te zien, bij voorkeur met herkenbare gezichten.

Vrouw als publiekstrekker

Toch wordt vaak de vrouw van het stel gezien als de publiekstrekker. Is dit omdat men denkt dat de man niet aantrekkelijk of boeiend genoeg is? Veel stellen willen simpelweg foto’s van zowel de man als de vrouw zien. Het is belangrijk dat beide partners op dezelfde manier in beeld worden gebracht – niet alleen de vrouw in lingerie en de man onherkenbaar met een zonnebril en winterjas.

Er bestaan profielen zonder foto’s, zowel van stellen als van single mannen en vrouwen. Dit wordt bijna unaniem als een ‘no go’ gezien. Als je geen foto’s aan je profiel toevoegt, kun je rekenen op zeer weinig of geen reacties.

Het gezicht op profielfoto’s: ja of nee?

Het tonen van een gezicht op profielfoto’s is een veelbesproken kwestie. Veel mensen zijn terughoudend om volledig herkenbaar in beeld te zijn, uit angst om herkend te worden door bekenden of familie, of uit bezorgdheid dat de foto’s op de een of andere manier buiten de site terechtkomen. Sommigen verkiezen anoniem te blijven vanwege professionele redenen. Hoe legitiem dit ook is, je kunt overwegen om je herkenbare of expliciete foto’s in een beveiligde map te plaatsen, beschermd met een wachtwoord. Zo houd je controle over wie je foto’s te zien krijgt.

Tips voor de perfecte profielfoto op SDC

 1. Zorg voor duidelijke en actuele foto’s. Het is teleurstellend om af te spreken met iemand die duidelijk ouder is dan de foto’s op hun profiel.
 2. Plaats foto’s waarop je er verzorgd uitziet. Je hoeft geen fotomodel te zijn, maar foto’s met stijlvolle kleding en een verzorgd uiterlijk trekken meer aandacht.
 3. Vermijd rommelige achtergronden, zoals rommelige kamers of kinderspeelhoekjes.
 4. Expliciete foto’s worden meestal niet gewaardeerd als profielfoto’s. Deze kunnen beter in een aparte map worden geplaatst.
 5. Foto’s van lichaamsdelen worden minder gewaardeerd als er geen duidelijk herkenbaar gezicht te zien is.
 6. Foto’s van persoonlijke momenten, zoals vakanties of bruiloften, kunnen voor sommige mensen aantrekkelijk zijn, terwijl anderen deze juist afstotend vinden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je foto’s.
 7. Vermijd het gebruik van Photoshop. De meeste mensen vinden dat het manipuleren van je foto’s – het verwijderen van rimpels, onderkinnen of vetrollen – een misleidend beeld van de werkelijkheid geeft.

De belangrijkheid van de tekst bij je profielfoto

Of je een profielfoto aantrekkelijk vindt, is zeer persoonlijk. Uiterlijk speelt een grote rol, maar voor de meeste mensen is het ‘gevoel’ dat foto’s oproepen belangrijker. Dit kan een kenmerkend gezicht of een warme uitstraling zijn. Toch worden profielfoto’s vaak beoordeeld in combinatie met de bijbehorende tekst. Soms wordt de tekst zelfs belangrijker gevonden dan de foto’s.

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren wie je bent, wat je zoekt en wat je drijft. Schrijf meer dan slechts enkele zinnen om anderen een goede en vooral juiste indruk van je te geven.

Tips voor een overheersende profieltekst

 1. De boodschap in je tekst is belangrijker dan je schrijfstijl. Een kleine spelfout is over het algemeen geen probleem.
 2. Humor is belangrijk, maar overdrijf niet. Grof of platvloers taalgebruik kan als oppervlakkig of onnozel worden gezien.
 3. Zinnen als ‘me vrouwtje, ‘ik en me mannetjuh’ en ‘wijffie’ of het weglaten van de ‘n’ zoals ‘neuke’, kunnen moeilijk te lezen zijn en voor sommige mensen afstotend werken.
 4. Profielteksten zonder interpunctie zijn lastig te lezen en kunnen mensen snel afschrikken.
 5. Vermijd een lijst met dingen die je niet wilt. Leg liever de nadruk op wat je wél zoekt.
 6. Zorg ervoor dat je tekst up-to-date is. Als je voorkeuren of interesses veranderen, zorg er dan voor dat anderen dit weten.
 7. Beschrijf jezelf op een neutrale manier. De term ‘aantrekkelijk’ kan door iedereen anders worden geïnterpreteerd.

Als je merkt dat het profiel en de foto’s van een bevriend stel niet overeenkomen met hun echte persoonlijkheid, is het altijd fijn om ze constructieve feedback te geven. Iedereen kan profiteren van handige tips!

1 gedachte over “Profielteksten en foto’s, zo doe je dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »