Deze SOA’s wil je echt nooit oplopen
Het is een onderwerp waar we liever niet over praten, maar het is belangrijk om te weten: seksueel overdraagbare aandoeningen, beter bekend als SOA’s. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn er een paar die je echt nooit wilt oplopen. Laten we eens een kijkje nemen in de wereld van deze ongewenste indringers.
Allereerst is er HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt
Het is een sluipmoordenaar die je immuunsysteem langzaam maar zeker afbreekt. Het vervelende is dat je het vaak niet eens merkt, totdat je immuunsysteem zo verzwakt is dat je allerlei infecties en ziektes oploopt. Gelukkig zijn er tegenwoordig medicijnen die het virus onder controle kunnen houden, maar een echte genezing is er nog niet. Het is dus zaak om jezelf goed te beschermen.
Herpes, brrr
Dan hebben we herpes, een virus dat pijnlijke blaasjes veroorzaakt op je geslachtsdelen of rond je mond. Het vervelende aan herpes is dat het nooit meer weggaat. Het virus blijft in je lichaam en kan op elk moment weer de kop opsteken. Bovendien kun je het ook overdragen als je geen klachten hebt. Een vervelende gast die je liever niet in huis haalt.
Een andere SOA die je liever niet oploopt is syfilis
Deze bacteriële infectie kan ernstige schade aanrichten aan je hart, hersenen en zenuwstelsel als het niet op tijd wordt behandeld. Het begint vaak met een pijnloos zweertje, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Gelukkig is syfilis goed te behandelen met antibiotica, mits je er op tijd bij bent.
En dan is er nog gonorroe, ook wel bekend als de druiper
Deze bacteriële infectie kan leiden tot pijn en afscheiding bij het plassen. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot onvruchtbaarheid. Ook gonorroe is goed te behandelen met antibiotica, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn.
Het is duidelijk dat er een aantal SOA’s zijn die je echt nooit wilt oplopen. Maar hoe bescherm je jezelf hiertegen? Het antwoord is simpel: veilige seks. Gebruik altijd een condoom, ook bij orale seks. Laat je regelmatig testen als je wisselende seksuele contacten hebt. En praat met je partner over SOA’s. Het kan een ongemakkelijk gesprek zijn, maar het is belangrijk om open en eerlijk te zijn.
Het is ook belangrijk om te weten dat je een SOA kunt oplopen zonder dat je het merkt. Veel SOA’s hebben in het begin geen duidelijke symptomen. Daarom is het belangrijk om je regelmatig te laten testen, ook als je geen klachten hebt.
Kortom, SOA’s zijn ongewenste gasten die je liever niet in je lichaam hebt. Ze kunnen vervelende klachten veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Bescherm jezelf dus goed en laat je regelmatig testen. Zo kun je genieten van een gezond en veilig seksleven.