Wat vinden mannen aantrekkelijk?

Sexy

Er is al enorm veel onderzoek gedaan naar fysieke aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen, van uitgebreide literatuur tot televisieprogramma’s en wetenschappelijke studies. Een recent onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en gepubliceerd in de Volkskrant werpt nieuw licht op deze fascinerende dynamiek.

Wat trekt mannen aan in vrouwen?

Het onderzoek betrok meer dan 3500 mannen, variërend in leeftijd van 18 tot 85. Het merendeel van de deelnemers (95%) werd in Nederland geboren en 73% had een hbo- of universitaire opleiding.

Stereotype

Het algemene stereotype suggereert dat mannen vooral aangetrokken zijn tot aantrekkelijke, sexy vrouwen met prominente fysieke kenmerken, terwijl intelligentie als minder belangrijk wordt beschouwd. Het onderzoek van de UU betwist echter dit beeld. Het toont aan dat mannen zich vooral aangetrokken voelen tot intelligente vrouwen en zich richten op de ogen als het aantrekkelijkste lichaamsdeel. De resultaten bevestigen het cliché dat de meeste mannen de voorkeur geven aan een jongere partner, maar ontkrachten andere vooroordelen. Zo vinden de meeste mannen hoge hakken en sexy lingerie overbodig, en zien ze cosmetische ingrepen en veel make-up als onaantrekkelijk.

Samengevatte resultaten

Een samenvatting van de resultaten kan worden gecondenseerd tot een top 5 van eigenschappen die mannen aantrekkelijk vinden in vrouwen, gebaseerd op diverse onderzoeken en artikelen:

  1. Intelligentie: Onderzoeken tonen aan dat mannen vrouwen waarderen die meningen kunnen vormen, beslissingen durven nemen en gesprekken kunnen voeren over verschillende onderwerpen. Een universitair diploma is hiervoor niet noodzakelijk.
  2. Emotionele stabiliteit: De meeste mannen geven de voorkeur aan vrouwen die hun emoties op een evenwichtige manier kunnen uiten, zonder grote stemmingswisselingen binnen korte tijd.
  3. Gezondheid en vitaliteit: Deze voorkeur is evolutionair ingebakken. Gezondheid omvat hier niet alleen fysieke conditie, maar ook mentale welzijn. Een gelukkige, stabiele vrouw is aantrekkelijker dan een vrouw die zich mentaal niet goed voelt.
  4. Vrouwelijkheid: Vrouwen hoeven er niet altijd perfect opgemaakt uit te zien, maar moeten ook niet te bloot of vormeloos gekleed zijn. De meerderheid van de mannen waardeert een bescheiden borstomvang (cup B of C) en geeft de voorkeur aan lang haar, volgens een Facebook-onderzoek.
  5. Onafhankelijkheid: Vrouwen die hun eigen leven leiden en niet afhankelijk zijn van hun man voor zelfvalidatie, zijn aantrekkelijk. Echter, deze onafhankelijkheid mag niet leiden tot het idee dat mannen overbodig zijn. Mannen en vrouwen moeten elkaar aanvullen.

Hoe zien mannen zichzelf?

Terug naar de UU-studie, onthult deze dat de helft van de mannen onder de 40 zich enigszins ongemakkelijk voelt over hun uiterlijk. De wens om slanker en gespierder te zijn, komt vaak voor. Persoonlijke verzorging blijkt steeds belangrijker te worden voor jongere mannen, met activiteiten als (schaamhaar)scheren, gebruik van parfums, deodorants, en gezichtscrèmes.

Vertrouwen

Wat betreft vrouwen, merkt de studie op dat mannen over het algemeen de voorkeur geven aan vrouwen die hun schaamhaar trimmen of scheren. Slechts een derde van de mannen, voornamelijk de oudere generatie, vindt natuurlijk schaamhaar acceptabel.

We worden overspoeld

In dit digitale tijdperk waarin we worden overspoeld met ideeën over wat aantrekkelijk zou moeten zijn, biedt onderzoek zoals dat van de Universiteit van Utrecht waardevolle inzichten in de complexiteit van aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen. Hoewel deze bevindingen niet universeel zijn, vormen ze een nuttig startpunt voor diepgaandere discussies over aantrekkingskracht en persoonlijke voorkeuren. Het begrijpen en respecteren van deze voorkeuren kan ons helpen om betere, gezondere relaties op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »