Verliefd worden tijdens het swingen

Verliefd tijdens het swingen

Wat te doen als je verliefdheid ervaart in een open relatie? In een open relatie waarin ruimte is voor seks met anderen, kunnen gevoelens van verliefdheid soms een uitdaging vormen. Hoewel de afspraken tussen jou en je partner duidelijk zijn en jullie open communiceren, kunnen verliefde gevoelens de dynamiek veranderen.

Het omgaan met jaloezie

Verliefd worden kan altijd gebeuren, zelfs in een open relatie. Het kan gebeuren dat jij verliefd wordt op iemand anders, of dat iemand anders verliefd op jou of je partner wordt. Als je er niet over praat en geen open communicatie hebt, kan zo’n verliefdheid uit de hand lopen. Veel stellen vermijden het daarom om met goede vrienden af te spreken om mogelijke verliefdheid en problemen te voorkomen. Maar wat als je geleidelijk bevriend raakt met een stel waarmee je regelmatig contact hebt en je merkt dat er meer gevoelens in het spel zijn dan voorheen?

Praten over verliefdheid

Voor veel mensen in open relaties is jaloezie geen probleem, zolang alle afgesproken regels worden nageleefd. Maar jaloezie kan de kop opsteken als je merkt dat je partner verliefd is geworden, vooral als die verliefdheid wederzijds blijkt te zijn. Je zekerheden worden dan op de proef gesteld. Een kus krijgt een andere betekenis en het is normaal dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan.

Geen standaard oplossing

Er is geen standaardoplossing, omdat elke relatie en situatie anders is. Wat je in ieder geval niet moet doen, is zwijgen. Je voelt je misschien boos, verdrietig, gekwetst, in de war en onzeker. Omdat jullie samen in het open relatieconcept gestapt zijn, is het essentieel om deze gevoelens op tafel te leggen en te bespreken, hoe moeilijk dat ook kan zijn! Hetzelfde geldt als jij verliefd bent geworden. Praten, praten en nog eens praten is de enige manier om samen tot een oplossing te komen.

Eerlijkheid heeft de voorkeur

Als jij of je partner verliefd is op iemand anders en die verliefdheid niet beantwoord wordt, zijn er twee dingen die je kunt doen: eerlijk zijn tegen die persoon over wat er speelt en kijken hoe ze reageren, of niets zeggen en afwachten wat er met de verliefdheid gebeurt. Eerlijkheid heeft de voorkeur, omdat het bijna onmogelijk is om die gevoelens te onderdrukken. Bij een eenzijdige verliefdheid kan het erg ingewikkeld zijn om de relatie met het andere stel voort te zetten, en het kan zijn dat jullie besluiten de relatie met het andere stel te verminderen of zelfs te beëindigen. Dit is echter altijd beter dan zonder uitleg het contact te verbreken, waardoor het andere stel het gevoel krijgt dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Breng het ter sprake

Als je merkt dat een van de partners van het andere stel verliefd is geworden, probeer dit dan subtiel ter sprake te brengen. Alleen door te praten kunnen jullie misschien een manier vinden om met elkaar om te blijven gaan, hoewel de kans daarop meestal niet groot is.

Als de verliefdheid wederzijds is, geldt opnieuw: praat erover. Hoe willen jullie verdergaan? Wat vinden de partners ervan?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jullie alle vier gevoelens voor elkaar hebben. Dat is prima, maar zorg ervoor dat er altijd exclusiviteit in jullie eigen relatie blijft bestaan. Jullie relatie staat altijd op de eerste plaats.

Algemene tips

Verliefdheid kun je niet beheersen, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Besprek alles grondig met elkaar voordat je beslissingen neemt. Wees altijd respectvol naar elkaar en naar het andere stel. Wees eerlijk over je gevoelens en gedachten, zonder kwetsend te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »