Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie, ook wel bekend als vaginale candidiasis, wordt meestal veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Deze schimmel is normaal aanwezig in de vagina, maar een overgroei kan leiden tot oncomfortabele symptomen. Hieronder vind je informatie over hoe je een vaginale schimmelinfectie kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Jeuk en irritatie in de vagina en vulva.
  2. Een gevoel van branderigheid, vooral tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap.
  3. Roodheid en zwelling van de vulva.
  4. Vaginale pijn en pijn.
  5. Vaginale afscheiding die meestal wit en klontig is, vergelijkbaar met cottage cheese.
  6. Mogelijk een lichte vaginale bloeding.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals bacteriële vaginose of een seksueel overdraagbare aandoening. Het is daarom essentieel om bij deze symptomen medische hulp in te schakelen.

Wat kun je doen tegen een vaginale schimmelinfectie?

Behandelingen voor een vaginale schimmelinfectie zijn meestal eenvoudig en effectief. Ze bestaan vaak uit antischimmelmedicijnen, die in verschillende vormen kunnen komen, waaronder crèmes, zetpillen of orale pillen. Sommige van deze medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, terwijl anderen een recept van een arts vereisen.

Preventieve maatregelen omvatten het volgende:

  1. Vermijd strakke, synthetische onderkleding; kies voor katoenen ondergoed.
  2. Droog je vagina goed af na het douchen.
  3. Vermijd onnodig gebruik van antibiotica, omdat deze de natuurlijke balans van bacteriën in je vagina kunnen verstoren.

Tot slot, hoewel een vaginale schimmelinfectie vaak onschuldig is, kan deze veel ongemak veroorzaken. Het is dus belangrijk om bij het vermoeden van een schimmelinfectie medische hulp te zoeken om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »