Hou je borsten gezond, controleer!

Borsten gezond houden

Het is essentieel om je bewust te zijn van de gezondheid van je borsten, ongeacht je geslacht. Er is veel energie gestoken in het financieren van kankerbestrijding, maar er lijkt minder aandacht te zijn voor preventie. De meest gangbare preventieve methode is genetisch testen. Als je het gen draagt, kun je kiezen voor een borstamputatie om de ziekte voor te zijn, net zoals Angelina Jolie deed. Er bestaan echter ook andere methoden om borstkanker te voorkomen.

Borstmassage

Plan regelmatig tijd in voor een borstmassage, of laat een partner je borsten 3 tot 4 dagen per week masseren. Een massage hoeft niet lang te duren; een sessie van ongeveer 20 minuten kan al bijdragen aan een betere borstgezondheid.

Kies een passende beha

Het is verrassend hoe vaak vrouwen beha’s dragen die niet goed passen. Beugelbeha’s kunnen bijvoorbeeld schade toebrengen aan je borstweefsel. Als je geen beha draagt, maar je borsten insnoert of een binder gebruikt, zorg er dan voor dat je borsten ook tijd hebben om ‘vrij’ te zijn. Beperk het gebruik van binders of dergelijke tot maximaal 8 uur per dag.

Regelmatige zelfcontrole

Wees methodisch bij het zelf controleren van je borsten op knobbels, verkleuringen, huidafwijkingen of andere ongewone kenmerken. Als je iets abnormaals ontdekt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »