Geen condooms en minder de pil

Minder condooms en de pil

Het gebruik van anticonceptie zoals de pil en condooms onder jongeren is afgenomen, zo blijkt uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. Uit een enquête onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar is gebleken dat één op de vijf jongeren geen enkele vorm van anticonceptie gebruikt, een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Het gebruik daalde enorm

Onder meisjes en jonge vrouwen met seksuele ervaring daalde het pilgebruik van 76% naar 46% over een periode van ruim tien jaar. Hoewel sommigen overstapten op het spiraaltje, nam de groep die helemaal geen anticonceptie gebruikt toe. Veel jongeren geven aan geen hormonen te willen gebruiken, maar ondanks de afname van pilgebruik is het aantal ongewenste zwangerschappen onder jongeren niet gestegen.

Ook het gebruik van condooms is afgenomen

40% van de jongens zonder vaste relatie gebruikt geen condoom, tegenover 25% in 2012. Ondanks deze afname is het aantal soa’s onder jongeren niet toegenomen, wat de onderzoekers toeschrijven aan een afname van het aantal jongeren met meerdere sekspartners. Er bestaat echter ook een mogelijkheid dat het werkelijke aantal soa’s hoger ligt, omdat ze niet altijd symptomen geven.

Verandering in houding

Het onderzoek onthult tevens veranderingen in de houding van jongeren ten opzichte van seks zonder verliefdheid. Tegenwoordig vindt bijna twee derde van de meiden seks zonder verliefdheid acceptabel, een aanzienlijke stijging ten opzichte van een kwart in 2012. Jongens en meiden lijken nu vergelijkbare opvattingen te hebben over dit onderwerp.

Vaker seks met dezelfde partner

Hoewel jongeren vaker seks hebben met iemand buiten een relatie, hebben ze vaak meerdere keren seks met dezelfde partner. Veel jongeren noemen vertrouwen als een reden om geen condoom te gebruiken. De onderzoekers merken op dat seks met een vaste partner vaak als prettiger wordt ervaren en benadrukken de vrijheid van jongeren om de relatievorm te kiezen die het beste bij hen past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »