Nieuwe wet seksuele misdrijven in Nederland: wat je moet weten

Weigeren

Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven in Nederland in werking. Deze wet is ontworpen om meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag strafbaar te stellen en biedt extra bescherming aan slachtoffers. Hier is wat je moet weten over deze belangrijke veranderingen.

Toestemming moet duidelijk zijn

Een van de meest opvallende veranderingen is de nadruk op duidelijke en expliciete toestemming voor seksuele handelingen. Dit betekent dat je voortaan expliciet toestemming moet vragen en krijgen voordat je seks hebt met iemand. Om toekomstige problemen te voorkomen, is het aan te raden om deze toestemming op beeld met geluid vast te leggen. Dit komt omdat het slachtoffer niets meer hoeft te bewijzen; een simpele bewering dat hij/zij geen seks wilde, kan voldoende zijn voor vervolging.

Bijvoorbeeld, voordat je seks hebt, zou je moeten zeggen: “(naam), mag ik je neuken?” En de ander zou moeten antwoorden: “Ja (naam), dat mag.” Deze wederzijdse formele verbintenis voorkomt misverstanden en juridische complicaties.

Seksuele intimidatie in het openbaar en online

De nieuwe wet maakt ook seksuele intimidatie in openbare ruimtes en online strafbaar. Dit betekent dat seksuele opmerkingen op straat, in parken of andere openbare plekken niet langer toegestaan zijn. Fluiten naar iemand mag nog net, maar het roepen van seksueel getinte opmerkingen is vanaf 1 juli strafbaar.

Online communicatie valt ook onder deze wet. Dus het maken van seksuele opmerkingen op sociale media, zoals “je bent een hottie,” kan leiden tot juridische consequenties. Het is belangrijk om respectvol te communiceren en expliciete toestemming te vragen voordat je seksueel getinte berichten verstuurt.

Seks-chatten met toestemming

Seks-chatten via tekstberichten is ook strafbaar zonder wederzijdse toestemming. Zorg ervoor dat je altijd expliciet vraagt om toestemming voordat je seksueel getinte berichten stuurt. Een voorbeeld zou zijn: “Mag ik …?” om duidelijk te maken dat je de ander om toestemming vraagt voor het versturen van intieme berichten.

Bescherming van kinderen

Een positieve ontwikkeling in de nieuwe wet is de extra bescherming voor kinderen onder de 16 jaar. Het seksueel benaderen van kinderen, bijvoorbeeld door het sturen van seksueel getinte berichten of het stellen van intieme vragen, is nu expliciet strafbaar. Dit biedt een extra laag van bescherming voor jongeren en helpt ongepast gedrag te ontmoedigen.

Nieuwe wet

De nieuwe Wet Seksuele Misdrijven is een belangrijke stap in het versterken van de rechten en bescherming van slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag in Nederland. Door duidelijke toestemming te vragen en te geven, en respectvol om te gaan met anderen in zowel openbare als online ruimtes, kunnen we bijdragen aan een veiligere en respectvollere samenleving. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze nieuwe regels en pas je gedrag dienovereenkomstig aan om juridische complicaties te vermijden.

Maximale straffen voor aanranding en verkrachting

De maximale straffen voor verschillende delicten gaan per 1 juli 2024 omhoog. Zo ook bij aanranding en verkrachting en bij seksueel misbruik van kinderen.

Seksuele misdrijvenMaximale straf als slachtoffer ouder is dan 18 jaarMaximale straf bij slachtoffer 16 tot 18 jaar in specifieke situaties zoals een kwetsbare positieMaximale straf bij slachtoffer 12 tot 16 jaarMaximale straf als slachtoffer jonger is dan 12 jaar
Schuldaanranding2 jaarNiet van toepassingNiet van toepassingNiet van toepassing
(Opzet)aanranding6 jaar6 jaar8 jaar10 jaar
Gekwalificeerde (opzet)aanranding8 jaar8 jaar10 jaar en 8  maanden13 jaar en 4 maanden
Schuldverkrachting4 jaarNiet van toepassingNiet van toepassingNiet van toepassing
(Opzet)verkrachting9 jaar9 jaar12 jaar15 jaar
Gekwalificeerde (opzet)verkrachting12 jaar12 jaar15 jaar18 jaar
Translate »