Jacuzzi lang niet altijd fris

Jacuzzi

Op een thuisfeestje, in een parenclub, op een feest of in een hotel. Je komt ze echt overal tegen, jacuzzi’s. En wat fijn en speels lijkt, dat brengt toch de nodige risico’s met zich mee. Grote nekbreker is de watertemperatuur.

Bacteriële infecties

Er is een reële kans dat je in die lekker warme bubbelende jacuzzi niet alleen lekker geil wordt, maar ook dat je er bacteriële infecties oploopt. Hoe groot dat risico is hangt uiteraard ook af van de eigenaar van het bubbelbad, want alles valt of staat met de hygiëne van het bad. Wanneer een jacuzzi niet goed wordt onderhouden dan lopen de leidingen over van de bacteriën. Zodra het bad dan weer wordt gevuld, loopt het er ook vol mee. Desinfectie is dus van groot belang.

Uitslag op de huid

Een zeer vaak voorkomende bacteriële infectie is pseudomonas aeruginosa, die kan leiden tot Pseudomonas folliculitis ofwel bubbelbad- of jaccuzi-uitslag genoemmd. Omdat je poriën in het warme water ver open gaan staan worden verschillende bacteriën sneller opgenomen door je lichaam. En deze bacteriën veroorzaken soms huidinfecties.

Eerst douchen

Bubbelbaden zijn veel lastiger in onderhoud dan zwembaden. Door het warme water is er meer chloor nodig en neemt het aantal bacteriën en de kans op salmonella sneller toe. De regel om eerst even een douche te nemen voor je in de jacuzzi stapt is dan ook zo gek nog niet. Met het warm douchen verwijder je al heel wat vuil en viezigheid van je lichaam wat dan niet meer in het bubbelbad komt.

Voorkomen

Bubbelbaduitslag komt vooral voor op plaatsen die bedekt zijn geweest met zwemkleding. Wanneer je deze uitslag hebt, dan krijg je last van:

  • bobbelige uitslag
  • kleine ontstekingen
  • blaasjes die jeuken

Gedragen badkleding (duh) altijd meteen uitspoelen als je uit het bubbelbad komt

Als je zeker wilt weten of een jacuzzi goed is onderhouden dan kan je op zijn minst het water testen voor je er in plonst. Dat testen doe je met een zwembad testkitje. Hiermee lees je binnen enkele seconden de ph (zuurgraad) en chloorwaarde af. Normaal is een pH van 7,2 of 7,8 , de hoeveelheid chloor moet rond de drie op een miljoen (ppm) zijn, en de hoeveelheid broom vier ppm. Wijken deze waardes erg af, vermijd dan om deel te nemen aan de plonssessie, hoe leuk het ook lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »