Het gevaar van een schone poes

Schone poes

Even jullie aandacht meiden, vooral als je straks weer een leuke date hebt gevonden. Het wassen van je poes met zeep beperkt niet, maar verhoogt het risico op besmetting met hiv en moet dus vermeden worden, dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Minder behandelen

Volgens de onderzoekster Nicola Low zegt zouden vrouwen aangemoedigd moeten worden om minder schadelijke behandelingen voor hun poes te gebruiken om zo aids te voorkomen in Afrika. Uit cijfers blijkt namelijk dat er een verband bestaat tussen agressieve vaginale behandelingen en besmetting met het virus. En dat is geen prettig idee toch?

HIV

Tijdens het onderzoek werd er rekening gehouden met leeftijd, burgerlijke status en het aantal recente sekspartners. En dan blijkt dat vrouwen die hun vagina reinigen met doeken of papier bijna anderhalf keer meer risico lopen op een besmetting met hiv dan vrouwen die dat niet gebruiken. Producten die de vagina uitdrogen en het reinigen met zeep verhogen ook de kans op het HIV virus.

Infecties

Je poes met zeep reinigen kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriële vaginose. Dat is een infectie, en een verstoorde evenwicht van de vagina. Deze twee aandoeningen worden met de besmetting van hiv in verband gebracht. De onderzoekers zeggen dat er eerst meer onderzoek gewenst is.

Spoelen

De meiden die hun poes van binnen spoelen kunnen dus hun gezondheid schaden. Volgens een team wetenschappers, verbonden aan de Milken Institute School of Public Health in het Amerikaanse Washington, stellen dames die voor vaginale douches kiezen hun lichaam bloot aan ftalaten. Ftalaten zijn schadelijke chemische stoffen die de hormoonhuishouding op een ernstige wijze kunnen verstoren.

wel gewoon wassen, maar niet van binnen spoelen met speciale vloeistoffen

Hoe vaker

Het blijkt dat hoe vaker dames voor een vaginale douche kiezen, hoe meer ze blootgesteld worden aan Di-ethylftalaat. Verder toont de studie aan dat 40 procent van de dames die vaak voor een vaginale douche kiezen een donkere huidskleur hebben, waardoor ze vaker dan andere vrouwen de nadelige gevolgen van de handeling ervaren. ‘Door ftalaten kan de werking van oestrogeen, testosteron en schildklierhormonen veranderen’, zei studieleider Ami Zota.

Afgeraden

Vrijwel alle artsen raden vaginale douches dan ook niet aan omdat er weinig voordelen bekend zijn en het risico op allerlei bacteriële infecties toeneemt. In het ergste geval veroorzaakt het mogelijk zelfs vruchtbaarheidsproblemen en kan het risico op baarmoederhalskanker toenemen. ‘Deze spoelingen zijn medisch niet noodzakelijk. Een gezonde vagina heeft een efficiënt, zelfreinigend systeem’, zegt Zota.

Van binnenuit

Voor alle duidelijkheid: een vaginale douche is niet te verwarren met je dagelijkse wasbeurt in bad of in de douche. Bij een spoeling wordt met een injectiespuit of met een speciale spuitfles met een smalle spuitmond een vloeistof in de schede gebracht die de vagina van binnenuit reinigt. Dames die hun geslachtsdeel van buitenaf wassen met een aangepaste zeep verstoren de natuurlijke zuurtegraad en balans van de vagina dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »