sperma

De hoeveelheid, kwaliteit en de mate van beweeglijkheid. Zomaar wat puntjes die meetellen als we het hebben over vruchtbaarheid. Wanneer de man ejaculeert is er nog een hele lange weg te gaan voordat dat ene eicel bevrucht is, ondanks dat het maar zo’n 15 centimeter is.

Invloeden

Laten we eens kijken naar de factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van het zaad.

Beweeglijkheid

De zaadcellen moeten voldoende bewegen om uiteindelijk bij de eicel te kunnen komen. Er zijn verschillende soorten zaadcellen: zaadcellen die in een richting bewegen, zaadcellen die in meerdere richtingen bewegen, zaadcellen die slechts hun staart bewegen en zaadcellen die helemaal niet bewegen. Die laatste moeten we zeker niet hebben als we aan bevruchting denken toch.

Aantallen

Hoe groter het leger, des te groter is de kans dat je de oorlog wint. Dus de hoeveelheid zaadcellen dat wordt afgeschoten op die ene eicel is van groot belang. Dat aantal kunnen we meten en we kijken dan naar het aantal zaadcellen per milliliter sperma.

hoe groter het leger zaadcellen, des te groter de kans op bevruchting

Aantal zaadlozingen

Ben je in de afgelopen 36 uur al eerder klaargekomen, vergeet het dan maar. De kwaliteit gaat per ejaculatie achteruit. En dit geldt zeker als de ejaculaties zeer kort echt elkaar zijn. Probeer het aantal keren dat je klaarkomt te beperken tot maximaal 5 keer per week als je van plan bent om voor nageslacht te gaan zorgen.

Temperatuur balzak

De beste kwaliteit zaad garandeer je door het scrotum op een temperatuur van 35 graden Celsius te houden. Wanneer de temperatuur van het scrotum omhooggaat, kan dit effect hebben op de kwaliteit van het zaad. De temperatuur kan stijgen door meerdere factoren. Bijvoorbeeld het dragen van te strak ondergoed, langdurig zitten en hoge temperaturen van een bad of sauna.

Er kan er maar één de eerste zijn

Zaadcel kwaliteit

Hierbij wordt gekeken naar de levendigheid en vorm van de zaadcellen. Sommige zaadcellen zijn al dood na het ejaculeren of hebben een afwijkende vorm.

Te veel sporten

Wanneer je te veel sport kan dit een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Ook voedingssupplementen zoals creatine kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van je zaad. Net zoals anabole steroïden invloed kunnen hebben. De aanmaak van testosteron speelt hierin een grote rol.

Sporten is goed, maar te veel sporten is slecht voor je zaad

Alcohol, roken en drugs

Zonder voor schoolmeester te spelen kan je zelf ook wel uitrekenen dat alcohol consumptie nou niet het beste is voor de kwaliteit van jouw sperma. En dat roken, stop daar nu maar mee als je gezond zaad wilt, want het zaad van rokers is zo ongeveer van de slechtste kwaliteit die er te vinden is. Het is bij wijze van spreke een wonder dat rokers nog kunnen bevruchten. En als je gedurende de periode dat jullie een kindje willen drugs gaat gebruiken dan adviseren we je een bezoekje een je psychiater.

Gezonde levensstijl

Sporten met mate, gezond eten, rum voldoende slapen, geen alcohol, drugs en nicotine. Dat zijn de gouden regels voor de juiste kwaliteit van je sperma. Maar als die bevruchting dan ook eenmaal is gelukt en je kindje wordt geboren dan zul je constateren dat het allemaal dik en dwars waard was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »